TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ 26 Şubat 2021 / İstanbul Gezi - Kültür

 Topkapı Sarayı - Bab-ı Selam İkinci Kapı
Fotoğraf Yazı : Fikri Demirtaş

     İstanbul’da aslında gezilecek en güzel zaman kış ayları desek yalan olmaz. Kışın gezilecek müzeler, sokaklar ve manzaralı yerler konusunda oldukça zengin bir şehir. İstanbul ışıl ışık büyüleyici görüntüsü ile her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor...Kışın eve kapanmanın üstelik korona virüs salgınında iyiden  iyiye etkilediği ruhun iniltilerinden kurtulmanın en sıcak ve samimi yolu maske ve sosyal fiziki mesafeye dikkat ederek gezmek.

      Bugün gezi rotam Topkapı Sarayında Cellat Çeşmesi . Üsküdar'dan Eminönü 'ye  vapurla geçerken  Fotoğraf çekerek yolculuk yaptım. Ve tramvay aracılığı ile Topkapı - Ayasofya tarafına Cuma namazında sonra gidebildim. Tramvaylarda ana baba günü çok kalabalıktı. Topkapı Sarayı'na giriş ücretli. Malatya Sonsöz gazetesinden verilen  basın kartımla  herhangi bir ücret ödemeden giriş yaptım.

2021 yılı Topkapı sarayı giriş ücreti 100 TL olup, Harem bölümü girişi 70 TL ve Aya İrini Anıtı 60 TL’dir. Topkapı Sarayı’nda Müze Kart geçerli. Harem ve Aya İrini Anıtı’nda ise geçmiyor.

Topkapı Sarayı giriş ücreti Öğretmen ve 18 yaş altı öğrenciler için ücretsiz.

Ziyarete gitmeden önce en mantıklısı Müze kart alıp gitmek. 60 TL karşılığında çıkartacağınız Müze kart ile bir yıl boyunca Türk Cumhuriyeti’ne bağlı tüm müze ve ören yerlerini ziyaret edebiliyorsunuz.

Topkapı Sarayı Müzesi, Salı günleri kapalı olup, dini bayramların ilk günlerinde de öğlene kadar kapalıdır.

 İstanbul / Üsküdar- Kız Kulesi

      Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde şube müdürü Ali Cengiz bey tanışmamıza vesile olduğu T.C Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi  Topkapı sarayı Daire Başkanı Malatya Akçadağlı  İlhan Kocaman'ı  beyi makamında ziyaret ettim. Makam odasındaki sehpa  üzerinde Yıldız Sarayı içinde Abdülhamid döneminden beri faaliyetini sürdüren Yıldız Çini ve Porselen fabrikasında yapılan işlemeli şekerliklerinin birinin içinde çikolata diğerinin içinde  Malatya'nın altın renkli islimli kayısı ve  gün kurusu kayısısını gelen misafirlere ikram ediyormuş.  İlhan bey, yakın ilgi ve konukseverlik gösterdi. , Hatta sarayda fotoğraf çekmem  için yardımcı oldu. Hemşerime teşekkür ettikten sonra saatlerce  sarayı gezmek için izin isteyip ayrıldım.

                   Topkapı sarayı Daire Başkanı Malatya Akçadağlı  İlhan Kocaman'ı  beyi ziyaret

      Tarih kokan İstanbul . Topkapı Sarayı 1478’de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştı. 380 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi olmuştu. Topkapı sarayı deniz ve karadan girilebilmektedir. 

 Topkapı Sarayı - Denizden görünüş

      Topkapı Sarayının bölümleri toplamda altı bölümden oluşur . Bunlar Bab-ı Hümayun , Sofa-i Humayun , Alay Meydanı , Enderun Avlusu , Divan Meydanı ve Harem bölümleridir. Saray yapıldığı yıldan günümüze başka bölüm eklenmemiştir .

      Topkapı sarayında birçok yeri gezdim. Topkapı Sarayı’nın Kutsal Emanetler Bölümü, Bağdat Köşkü, Divan-ı Hümayun ve Harem gibi bölümleri ziyaret edilebiliyor.Topkapı Sarayı orijinal yapısından hiçbir şey kaybetmemiş .   Türklerin dört bir tarafta hakimiyet kurmak ve adaleti tüm cihana yaymak  için siyasetin idare merkezi olarak canla başla  çalıştıkları  Bab- ı Ali'nin azameti büyüklüğü ruh hali hissediliyor. Topkapı sarayı çok güzel ve gizemli bir yer. Topkapı Sarayı, bizim en önemli yaşayan tarihi hafızamız, milli kültürümüzün hafızası.

TOPKAPI SARAYI - CELLAT ÇEŞMESİ

   Topkapı Sarayı- Cellat Çeşmesi ve  İbret taşı

        Bu çeşmenin hikayesi başka 

       Ülkemizde binlerce yıldan günümüze kadar  temizlik ve içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan çeşme ve sebillerin her biri, insanların su ihtiyacını karşılamasının yanında ait olduğu dönemin  medeniyetlerin hat ve mimari sanatını üzerinde taşıyor. Anadolu'da tarihi çeşmeler,  şehirleşmeye yenik düşerek, ayakta kalmak için zamana direniyor. 

                                               Topkapı Sarayı – 3. Ahmet Çeşmesi
  
     Yurdumuzda  çok sayıda tarihi çeşme, günümüzde ise ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden unutulmaya yüz tutmuş bulunuyor. Çeşmeler insanlara ve dahi tüm canlılara hayat taşır. Her köyün, her mahallenin kendine özgü çeşmeleri (pınarları) vardır. Bazı çeşmelerin inşa hikâyeleri , öykülere, romanlara konu olur. Ne şiirlere, ne şarkılara, ne türkülere kaynaklık etmiştir .
Tıpkı birazdan arz edeceğimiz  Topkapı Sarayı Cellat Çeşmesi ve Seng-i İbret (İbret Taşı) hikâyesi; daha doğrusu vakıası gibi.
Topkapı Sarayı - Bab-ı Selam Birinci  Kapı

    "Osmanlı’da idam cezasını dilsiz ve sağırlardan oluşan cellatlar yerine getirirdi. ‘Vatan hainleri, hareme göz dikenler, casusluk yapanların infazı Topkapı Sarayının  birinci kapısı olan Bab-ı Hümayunla , ikinci kapısı olan  Bab-üs selam (Selam Kapısı) arasında bulunan cellat  çeşmesinin önündeki taşın üzerine konularak, Bostancı Baş'ının da gözetiminde, Cellatcı Baş'ının  güçlü kılıç darbesiyle infaz edilirdi. İnfaz gerçekleştirdikten sonra cellatlar kanlı palalarını, satırlarını, kılıçlarını bu çeşmede yıkadıkları için çeşmeye cellat çeşmesi denmiştir. İnfaz kişinin mevkiine, rütbesine ve işlediği suça göre değişirdi. Çeşmenin önünde yer alan ibret taşının üzerinde infaz sonrası hükümlünün kesilen başı  halka ibret olsun diye 3 gün boyunca sergilenirdi. Çeşmenin bir adı da cellat çeşmesi veya siyaset çeşmesi idi, cellatların kaldığı yer ise çeşmenin bulunduğu duvarın arkasındaydı. 

      Yüzlerce yıl idamdan sonra  Cellat çeşmesinin  kürününden / yalağından  oluk oluk  kıpkızıl akan kan kanaldan  denize   dökülüürdü. İstanbul halkı o zaman bilirdi ki cellat yeni bir idama kararını yerine getirdi...Topkapı surunu bitişiğindeki  Cellat çeşmesinin dili olsa da şahit oldukları idamları konuşsa. Sağır, dilsiz  Cellatların  ,  katlettikleri insanlar arasındaki o ölüm anında  yaşadıkları  yalnız gözlerinde saklı. Anıları kendileri ile birlikte isimsiz mezar taşlarında gömülü...
    Bugün müze bilet gişesinin yanında yer alan ‘Cellat çeşmesi’ de o günlerden kaldı.  
    Bu çeşme halen Topkapı Sarayı'nın ön bahçesinde bulunmakta, her gün önünden ne olduğunu bilmeden yüzlerce kişi geçmektedir."


2.Abdülhamid Han, Sultan 2. Mahmud ve Sultan Abdülaziz ile 19 hanedanın metfun olduğu Sultanahmet'teki türbe Çemberlitaş- İstanbul

      Topkapı Sarayı Cellat çeşmesi, Sultan I I. Abdulhamit tarafından I I. Wilhelm 1898 yılında  İstanbul ziyareti   sırasında kaldırılmış yerine  Hamidiye çeşmesi dikilmiştir.

 Topkapı Sarayı- Cellat çeşmesinin kitabesi 

      II.Abdulhamid Han Çeşmesi ( Topkapı Sarayı ) Tamir Kitabesi / Yazıt

      Osmanlıcadan çeviri : Fikri Demirtaş

      "el Gazi es-Sulṭan Abdülḥamid Han-ı Sani efendimiz hazretlerinin  müceddeden bina ve inşa buyurdukları Hamidiye çeşmesidir.

nemaḳahu ( yazan- Hattat) / Mısrîzâde ( Mısrîzâde Alî Rızâ)

      fī ġurre-i Rebī’ü’l-evvel 1307 
( sene Muharrem ayının ilk günü, bahar ayı 1890)"

Fotoğraflar   Yazı : Fikri Demirtaş

Fotoğraf Galeri

                      Topkapı Sarayı - Kutsal Emanetler odası 500 Yıldır Kuran-ı Kerim Okunuyor..


Topkapı Sarayı - Aya İrini Kilisesi 




 


Topkapı Sarayı- Kursal Emanetler Girilş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.