Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü / Havalimanı ismi nereden geliyor?




      Malatya merkez ilçesi Akçadağ, ova ve dağlık bir konumda kurulmuştur.   Başlıca  düzlükler  Erhaç  Düzü,  Arga  Düzü  ve  Ören  Düzü  adıyla  anılır. 


Erkan-ı Harbiyye-i Umumiyye matbaasında tab olunmuşdur. Sene-i maliye 1332 (1916)  Haritanın kaynağı.
Alıntı( Süleyman Demir. Araştırmacı yazar)


"... Erhaç Düzü, Akçadağ ilçesinin Kuzeydoğusunda, Sultansuyu Çayı ile dağlık alanın arasındaki haff meyilli ve düzlük alanlardan oluşan coğrafi bir bölgedir. Geniş anlamıyla Ilıcak, Yeniköy, Kırkpınar, Şeyhler, Aksaray, Bahri, Yağmurlu, Eğin, Mihmanlı, Esenli ve Örükçü köylerini içerisine alan bir arazidir. Dar anlamıyla ise bugün Malatya havaalanının bulunduğu alanı ifade etmekte; “Erhaç Havaalanı” olarak adlandırılmaktadır.
Yöre, tarihi olarak. Hayvancılığa uygun konumuyla Anadolu’ya yapılan ilk Türk göçleri ve saklanmaya elverişli konumu dolayısıyla da Moğol zulmünden kaçan Türkmenlere bir sığınak olmuştur. Böylece Anadolu’da ilk Türkleşen bölgelerden olmuştur. Türkiye Selçuklu ve Danişmendli Beylikleri arasında sık sık el değiştiren yöre, Dulkadıroğulları hakimiyetine girmiş, 1516’da Osmanlı hakimiyetine girinceye kadar Dulkadıroğulları hakimiyetinde kalmıştır.
1560 tarihli Kanuni dönemi tapu tahrir defterlerinde Erhaç Düzü çevresindeki köyler Dulkadıroğullarının ana kollarından olan “Mihmadlu Yörüklerinin” kışlağı olarak kullanılmış ve Osmanlı Devleti buradaki Yörüklerden kışlak vergisi almıştır. 




     7.Anajet Üs Komutanlığı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapmaktadır. Karargahı Malatya'dadır.
1941 yılında yapılan askeri havalimanının adı Akçadağ  Erhaç Düzüne yapıldığından  adını buradan almıştır.

Türkiye'nin ilk hava meydanlarından biri olan kent merkezine 30 km. mesafedeki 
Malatya Havalimanı (Erhaç askeri havaalanı ), 1941 yılında Malatya denilen şimdiki Battalgazi'de hizmete başlamış olmakla birlikte 1984'ten bu yana mevcut yerinde faaliyetine devam ediyor. 

Araştırmacı- yazar Nezir Kızılkaya arşivinden

     Sivil ve askeri olan havalimanından haftanın her günü tarifeli seferler düzenleniyor. Türk Hava Yollarının yanı sıra özel havayolu şirketlerinin İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir'den Malatya'ya seferleri ve havaalanından kent merkezine organize ettikleri servisleri bulunmaktadır.
 2007 yılından itibaren ise uluslararası uçuşlara da açık durumda. Havalimanı sivil ve askeri amaçlı olup, yararlanma ve kullanma hakkı Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndadır.
 O günden beri aynı isimle kullanılmaya devam eden Malatya Erhaç Havalimanı’nın ismi  Askeri havaalanı olarak kullanılmaya devam edilmekte. 



       Aynı yerde bulunan Sivil Havalimanının adı  Malatya Havalimanı olarak kullanılmaktadır..
Havalimanı Statüsü:    Sivil / Askeri Ortak Kullanım
      Türk Hava Kuvvetleri 7. Ana Jet Üs Komutanlığı Erhaç’tadır ve Malatya Havalimanı askeri uçuşlar için de kullanılmaktadır. Malatya Havalimanı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen Yeşil Havaalanı (Green Airport) belgesine de sahiptir.


Erhaç / arxaç sözcük anlamı nedir?

Malatya Erhaç Havalimanı ismi ile ilgili basında yer alan  bilgilere göre "1941 yılındaki inşaat sırasında bölgede görev yapan Fransız kadın mühendisin soyadı havalimanına verilmiştir. " Bu iddia şehir efsanesinden ibarettir. Hristiyanlığın sembolü olan 'Haç' işareti ile ilgisi yoktur.


arxac – Azerbaycan Türkçesinde
       Sürü ve büyük baş hayvanların yatağı; açık havada istirahat ettiği yer.

 -   Azerbaycan'da bir dağ adı .

Erhaç: Malatya'da Askeri havaalanının adı, 

Arhaç: Malatya Hekimhan Basak köyünde 'arhaç 'küçükbaş hayvanların dinlendiği dulda bir yer.

- Iğdır ilimizde eski adı Arhaç olan köy, şimdiki adı Erhacı köyü

Malatya'da havaalanı kurulan yerler

1- Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) Ziraat okulu bitişiğinde  Uçaksavar Bataryası atış sahası

2- Malatya Merkez Karakavak Mahallesi 2.Ordu lojmanı alanında kara havacı havaalanı 1940 'lı yıllarda Almanlarla işbirliği ile Uçak Fabrikası hangarları, binaları  ve hazırlığı başlar. 

2. Dünya savaşı yüzünden iptal edilir.

3- Akçadağ Erhaç düzlüğüne yapılan Erhaç Havaalanı 

*****


Fotoğraf yazı: Fikri Demirtaş 
Fotoğraf Galerisi  


5.4.1955
Malatya Nato Hava Meydanı
Puantör 
Fotoğraf:Adnan Işık Arşivi
26.6.1955
Nato Hava Meydanı
Fotoğraf:Adnan Işık Arşivi

Nato Hava Meydanı puantör
Fotoğraf:Adnan Işık Arşivi

Nato Hava Meydanı
Fotoğraf:Adnan Işık Arşivi

Fotoğraf:puantör Adnan Işık Arşivi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.