BEYAZIT DEVLET KÜTÜPHANESİ / İSTANBUL

        1978 tarihinin 17 Nisan günü kendisine gönderilen bombalı paketi açmasıyla gelini ve iki torunlarıyla birlikte hayatını kaybeden Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu'nun ölümü ile ilgili  " 1978 Malatya Olayları" yazı kaleme alacağından  Beyazıt Kütüphanesine gidipo tarihlerde Medyada yer alan Hürriyet, Tercüman ve Milliyet gazetelerinde ki haberlerin fotoğrafların çekmem için   ricada bulundu. Bende o günlere ait gazete haberlerinin fotoğraflarını çektikten sonra  kütüphanenin fotoğraflarını çekip hakkında  kısa bir bilgi  yazdım.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884  yılında II. Abdülhamit döneminde kurulmuştur.

Türkiye’nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır.
 Beyazıt Devlet Kütüphanesi, tarihi bir binada teknolojik imkânlardan yararlanarak araştırmacılara ve okuyuculara 7/24 modern bir hizmet sunuyor.Beyazıt Kütüphanesi Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne devredenler arasında statü ve amacını değiştirmeyen tek kurumdur.

Atatürk'ün girişimiyle  
1934 yılından itibaren Derleme Kanunu gereği Türkiye’de basılan her türlü kitap, dergi, gazete ve kitap dışı materyal burada toplanıyor. Böylece Beyazıt Devlet Kütüphanesi, derleme kütüphane olma özelliği de taşıyor. Kütüphanede 900 bine yakın kayıtlı kitap; kartpostal, harita, sinema afişi gibi materyalleri kapsayan 65 bin kitap dışı materyal; 135 bin ciltten oluşan 33 bin çeşit dergi; 5 binden fazla sesli kitap olmak üzere toplam 1 buçuk milyon materyal bulunuyor.


Fotoğraf Galerisi;










18-19-20 Nisan 1978 Tarihli gazeteler
İstanbul Üniversitesi




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.