20 Nisan 2022 , Halfeti- Şanlıurfa
KARAGÜL
Gizemli bir seyahatin
Yorgun yolcusuyum...
Sana giden yolları
Bir de Fırat'ın bağrında yetişen
Halfeti karagülünü sevdim.
Yaşamım sürdükçe
Kara gözlerin gözlerimde kalacak.
Gamzelerinde gizlediğin güller
Gecelerde Karagül kokuyordu
Ve ben her nefeste
İçime çekerdim onu.
Göçmen kuşlar gibi gitsen de uzaklara
Kokun sinmiş her yere
Şimdi
Yıllar geçse de hatırlatsın diye seni
Karagül büyütüyorum bahçemde.
Kanat çırparken sevdiğin güvercinler havada
Karagülün öyküsünü anlatıyorum soranlara...
Fikri Demirtaş
Halfeti'de açan Karagül
HALFETİ
Şanlıurfa’nın ilçelerinden biri olan ve “Karagül Diyarı” olarak da bilinen Halfeti; kendine özgü mimari yapısı, doğal güzellikleri ve siyah gülleri ile Türkiye'nin önemli turizm noktalarından biridir. Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan Halfeti neredeyse 3000 yıllık geçmişi ile saklı bir cennet olarak görülür. Önceden Rumkale olarak bilinen şehir Halil ve Fatma adındaki iki gencin kendini Fırat sularına bırakmasının ardından bu gençlerin adının kısaltmasını alarak Halfeti olarak anılmaya başlar.
Televizyon dizilerine de konu olan şehir günümüzde Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak ayrılır. İlçenin yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bölümü Eski Halfeti’dir. Tarihi dokusu, koruma altına alınan güzellikleri ve “kara gülleri" Eski Halfeti ziyaretiniz sırasında yerinde gözlemleyebilirsiniz.
Birecik Barajı’nın taşması nedeniyle günümüzde büyük bölümü sular altında kalan Eski Halfeti yine de turizm merkezi olma özelliğini sürdürür. Taş evler, suyun içinden yükselen tarihi yapılar ve kara güller bölgenin önemli özellikleri arasındadır.
Fırat Nehri üzerinde bir yarımadada bulunan Rum Kale, öncelikle görülmesi gereken yapılardan biridir. MÖ 855 yılında yapılan kale Bizans ve Ermeni mimarisinin güzel örnekleri arasında bulunur.
Halfeti'de! Siyah gül nerede yetişir?
Doğası ve sahip olduğu güzellikleriyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince "sakin şehir" ağına dahil edilen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Turistler kentin güzelliğine hayran kalırken siyah güllerin de gizemine kapılıyor. Siyah güller rengi, dokusu ve anlamı ile vatandaşlarında ilgisini çekmeye başladı.
Kara sevdayı, vazgeçilmez aşkı simgeleyen siyah güller Sadece Halfeti'nin kendine özel iklim şartlarında yetişen ve siyah rengini alan siyah Halfeti gülleri görenleri kendisine hayran bırakıyor. Farklı renkleriyle aşkın, sadakatin, masumiyetin, koşulsuz sevginin, tutkunun ve daha pek çok duygunun simgesi güller arasında siyah Halfeti gülü ayrı bir önem taşıyor. Tüm dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişebilen bu güller Arap gelini, Arap güzeli, Mezopotamya sümbülü gibi farklı isimlere de anılıyor. Halfeti siyah gülü hoş kokulu ve yarı katmerli bir gül çeşididir.
Dünyada siyah renkte açan hiç bir çiçek yoktur; ama siyah açan gül vardır. Ve yalnızca Şanlıurfa Halfeti'de yetişmektedir .Siyah Gül 2000 yılında Zeugma'yı da sular altında bırakan Birecik barajının derinliklerinde... Fırat nehrinin bağrında yaşıyor.
Karagül bu dünya üzerinde Bu bölgenin kendine has iklim ve toprağı, siyah gülün yetişmesini mümkün kullanmaktadır...
Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist, Halfeti’nin doğasının yanı sıra Karagül’ünü de merak ederek ilçeye gidiyor. Tekne turu yaparak bir kısmı sular altında kalan tarihi yapıları görme imkanı bulan turistler, Halfeti Belediyesi tarafından kurulan teşhir serasını da ziyaret edip Karagül’ü dalında görme fırsatı elde ediyor. Serada yetiştirilen siyah güllerin fidesi 25 ₺' ye alınmaktadır.
Siyah gülü serada gördüğümüzde ilk güle dokunduk mistik duygularla dolduk.
Sadece Halfeti de siyah açan kara güller yok. Toprağı bile farklı. Yol boyunca fıstık ağaçları içinden geçtik.
Halfeti'de Fıstık Ağacı
Ben hep Halfeti’yi fotoğraflardan bilirdim, hakkında çok şeyler duydum. Halfeti’ye kuş bakışı bakan tepede durup, baktık ve çok sevdik. Mitolojik ve büyülü bir bölge.
Seyir terasından manzarası, gemi turu sessizliği, sakinliği muhteşem. Halfeti’yi çok sevdik. Karagül poşet içinde fide olarak, kurutulup paketlenip satılmasının yanında kolonya, parfüm, çikolata, reçel gibi ürünler de yaparak turistlere sunuluyor. Geziye katılanlar bu ürünlerden aldılar.
Bana hediye edilen Karagülü Malatya Yeşilyurt Bostanbaşı'ndaki ( Barguzu) bahçeme diktim. Bakalım siyah gül açacak mı?
Barguzu'da bahçeye dikilen Halfeti Siyah Gülü
Karagül Efsanesi
Halfeti’de sular altında kalan Ulu Cami'nin Ermeni ustası Adır’ın Ermenice Gülkız anlamına gelen Vartuhi adında çok güzel bir kızı varmış. Vartuhi evlerinin avlusunda Halfeti’nin en güzel kırmızı güllerini yetiştirirmiş.
Annesi onu doğururken ölen Vartuhi, Adır ustanın dünyadaki tek varlığıymış. Nehrin karşı kıyısında güvercin ve keklik yetiştiren Fırat adında kimsesiz bir delikanlı varmış. Bir gün kaçan güvercinin peşinden Vartuhi’nin güllerinin bulunduğu Adır Ustanın avlusuna gelen Fırat, burada genç kızı görmüş ve iki genç birbirine aşık olmuş.
Vartuhinin babası “her şeyi” olarak gördüğü kızının evelenmesine karşı çıkınca kavuşamayan iki genç, Fırat nehrinin sularına atlayarak intihar etmiş.
Derler ki; İki gencin ölümünden sonra Halfeti'deki tüm kırmızı güller kapkara açmaya başlamış…
Fotoğraf Galerisi:
Yorumlar
Yorum Gönder