Kültür Miraslarına sahip çıkalım ? Malatya Surp Lusavoriç Manastırı (Venk Kilisesi )



Malatya Surp Lusavoriç Manastırı (Venk Kilisesi )

      27 Kasım 2023 tarihinde İstanbul'dan Malatya'ya iş için gelen arkadaşım ünlü reklam şirketi yöneticisi, özel bir üniversitenin sanat danışmanı Cemalettin Sezer ve Kültür Bakanlığından emekli eğitimci şub. Müdürü Adil Aktaşla birlikte Malatya Battalgazi İlçesi
Çamurlu mahallesindeki Kadim Ermeni"Surp Lusavoriç Manastırı (Venk Kilisesi ) gittik.
Kilisenin giriş kapısında Mermer kitabede "Bu bina 1670 yılında Venk Şapeli olarak yapılmış ve ilk kez 2012 yılında restore edilmiştir. 2022 yılında da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından onarımı ve çevre düzenlenmesi yapılmıştır." yazılı.


       Bu sıralar nedense kilisenin kapısı sürekli açık. Kilisenin restorasyonu aslına uygun malzemeden yapılmadığından kışın buzdan ve dondan etkilenen mermerler de şimdiden sökülmeye başlamış. Maalesef, son restorasyondan sonra yaşanan ihmal ve duyarsızlık kilisenin içler acısı durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Kapısı sökülmüş, duvarlara yazılar yazılmış, kilisenin içi, çevresi adeta çöp yığını ve pislik içinde.


     Daha önce bu konuda 29 Temmuz 2023 tarihinde " Venk kilisesi tarihi eserlere sahip çıkalım" yerel medyada yazı yazmama rağmen hiç bir şey değişmemiş. 
"Malatya HAYDER (Malatyalı Ermeniler Derneği) üyeleri din adamları ile birlikte geçen yıl kalabalık bir şekilde Malatya'ya geldiklerinde Emniyet Müdürlüğünün görevli polislerin kontrolünde Venk kilisesine gitmişlerdi.

     Malatya Valiliğine ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne önceden kiliseyi ziyaret için dernek olarak resmi dilekçe ile müracaat etmelerine rağmen. Kilisenin kapısı kilitli. İlgili kurumlardan bir görevli olmadığından ziyarete gelenler uzunca bir süre beklemişlerdi. Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kilisenin anahtarının kendilerinde olmadığını söylemişler. Koskoca tarihi bir yapının anahtarı kayıp ve kimse de bu suçu üzerine almak istemiyordu, anahtar orta yerde sırra kadem basmıştı sanki. Asma kilit  kırılarak içeri girildiğini ve gelen ziyaretçilerin dua ettiklerini görgü tanıkları söylemişlerdi.



       Şimdi ise kapı sonuna kadar açık giren çıkan belirsiz. Yolgeçen hanı olmuş."
Hatta İl Kültür Turizm Müdürlüğüne ve Malatya Büyükşehir Belediyesine, Kudebe telefon ile bilgi vermeme rağmen kapısı yerine takılmamış. Sorumluluğu hiç bir kurum üzerine almamakta. Kilisenin anahtarının kimde olduğu belli değil.



     Malatya'nın kültür mirasına sahip çıkılması için yerel yönetim ve ilgili kurumların acil bir şekilde bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Süreç bu şekilde giderse 6 Şubat 2023 depreminde  yıkılmayan  kültür mirası olan tarihî bu yapı gözümün önünde yıkılıp gidecek...









                                     Venk'ten Orduzu Eskimalatya, Karakaya Barajı panorama





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.