ELAZIĞ‘DA “HARPUT BASIN MÜZESİ”


Müze sorumlusu İdris Akkoyun, Nezir Kızılkaya, Fikri Demirtaş

      13 Aralık Çarşamba 2023 çarşamba günü "Malatya'nın hafızası 1923- 2003 Malatya Basın arşivini dijital olarak kayıt altına alan "Malatya Basın Tarihi 1923- 2023 "kitabının yazarı, tarihçi - yazar Nezir Kızılkaya ile birlikte Malatya’dan komşu şehir Elâzığ Harput'a gittik.

"Harput (Ermenice:Harpert), 
Antik çağlardan günümüze uzanan bir tarih ve kültür kenti, tarihi dokusuyla bir açık hava müzesi, günümüz Elazığ şehrinin atası, Müslüman Arapların ve Türklerin fetihlerinde her karışında şehit verilen şehitler beldesi, sinesinde onlarca evliyanın toprağa gömülü bulunduğu evliyalar diyarı, yüzyıllarca yıl Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Süryani ve Rum kimliklerini bir arada yaşatmış şehir Harput, diğer adıyla Yukarı Şehir…"

Manası "Taş Kale" olan Harput, Şehir merkezinden 6 km kuzeydoğuda ve şehir merkezinden yaklaşık 220 metre daha yüksekte yer alır. Korunaklı ve savunmaya elverişli yalçın kaya blokları üzerinde kurulan ve günümüzden yaklaşık 4.000 yıl öncesine uzanan tarihi bir yerleşim bölgesidir."

Kadim şehir  Harput mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve 1800’lü yıllarda inşa edilen Sağir Müftü Konağı’nda açılan ve basın tarihine ışık tutan, Osmanlı- Cumhuriyet dönemi basın tarihinin hafızasının canlandırıldığı müzeyi ziyaret ettik. Müzede baskı kalıplarından matbaaya, haberleşme araçlarından gazete ve dergilere kadar birçok basın yayın materyali sergileniyor.

                            Fikri Demirtaş, Ahmet Kızılkaya, İdris Akkoyun, Nezir Kızılkaya

Basın Müzesi sorumlusu İdris Akkoyun Bey müzenin kuruluşunu, materyallerin toplanmasını, satın alınmasını her aşamasını anlatarak ve müzedeki eserleri birer birer açıklayarak oda oda gezdirirken hikâyelerini de anlatarak bizleri müze hakkında bilgilendirdi. İdris beyin katkılarıyla keyifli bir müze gezisi yaptık. 


     Müzede dikkatimi çeken eksiklik; Kadim Harput Ermenilerine ve Süryanilere ait basın gazete, dergi, kitap ve fotoğrafların olmamasıydı. Edindiğim bilgiye göre Hemşerilerinin Ermenilerden, Süryanilerden basın konusunda eserler tedarik edilince sergileyecekleri bilgisini aldık. Umarım tez zamanda eserler tedarik edilerek müzede yerini alır. Müzeye ayrı bir zenginlik katar. 


     Gezi esnasında Elazığ Lisesi Edebiyat öğretmeni Ahmet Kızılkaya bize eşlik etti. Müzede sanat, edebiyat sohbeti yaptık. Nezir Kızılkaya yanında getirdiği Malatya Kitaplığı yayınları "Malatya Basın Tarihi" kitabının müzeye hediye etti. Elazığ Belediyesi kentte çok güzel ve mükemmel bir tasarımı olan anlamlı bir müze açmıştır. Müzede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Fotoğraf Galerisi:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.