MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR

      Malatya meyveciliğin kalbi olan bir şehirdir. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yetiştirilen her türlü meyve fidanları Malatya ve çevre illerine hatta kayısı fidanları yurt dışına Türk cumhuriyetlerine gönderilmektedir.

     Yıllardır fidanların sağlıklı ortamda, bitki hastalıklarının kontrol edildiği bir yerde satılması için bu 'Fidancılar Sitesine' ihtiyaç duyulmuştu. Malatya İnönü mahallesi kömür tevzide ve başka yerlerde yıllardır derme çatma kulüplerde satış yapan fidancı esnafı nihayet kendi işyerlerine  kavuştu.

                                        Kömür Tevzideki Fidancıların eski yeri

    Büyükşehir Belediyesi mezarlığının giriş kısmında kavşağın sağ tarafına düşen 
Kuzey Kuşak Yolu’nun olduğu bir alanda hizmet vermeye başlayan  fidancılar sitesi için yaklaşık 70 bin m2’lik bir alanda proje oluşturmuş.

Fidancılar Koop. Başkanı Abuzer  Yumrutepe 

     Yaklaşık 40 esnafımızın hizmet verdiği, modern bir şekilde yapılan yeni Fidancılar Sitesi, Kasım ayı itibariyle hizmete girmiş. Fidan satışları başlamış. Fidancılar Kooperatifi Başkanı Abuzer Yumrutepe, "Fidancılarımızın kendilerine yakışır bir şekilde işyerlerinin olduğu, diğer ihtiyaçlarının giderileceği güzel mekânlar yapıldı." fidancılar sitesinin yapımında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

     Fidanlık sitesi  içinde 5 dönüm parke taş döşeli yol üzerinde karşılıklı sırt sırta 35 'er metre kare işyerleri  (dükkânlar )yapılmış. İşyerlerinin planı ; bir vc. bir mutfak , bir çalışma odası yapılmış. İşyerleri levhaları çatının altına, duvarın  cephesine ve yan duvarına asılmış. Elektrik ve su şebekesi bağlanmış.  Fidanların su ihtiyacı için fidanlığın dışında mezarlığa yakın bir yere su kuyusu vurulmuş . Fidanları için sulama su şebekesi döşenmiş.


    
     İşyerleri sahiplerinden edindiğim bilgilere göre; Fidancılar Sitesinde,  34 dükkan var. İşyeri sahipleri Büyükşehir Belediyesine dükkan başına geçen yıl 62 bin TL. vermişler. Ayrıca her sene için tespit edilen kira ücreti vereceklermiş. Bu sene işyerleri sahipleri 6 bin TL kira ödeyeceklermiş..

     Her işyerine 1000 'er metre kare yer tahsis edilmiş. Belediye her işyerleri arasına beton direkler arasına tel örgü çekmiş. Mal sahiplerinin bazıları bu ara bölmeye çekilen tel örgünün yerine perde beton yapmışlar. Briketlerle beton havuz fidanlıkları ilave etmişler.   Fidancılar derinliği yaklaşık yarım metre olan havuzlara satacakları fidanları koyarak kökleri hava almasın diye dere kumu, mille örtmüşler.


      Fidan Sitesinde işyeri sahipleri ile yaptığım görüşmelerde başlıca istekleri şunlardır.

1)Fidan pazarına gelenlerin ve fidanlık sahiplerinin yeme içme oturma ihtiyaçları için Fidan Sitesi girişine Sosyal tesis ve büfe yapılması .
 
2) Fidancılar müşterilerin buraya rahat gelebilmesi için. Kömür tevzi kavşağına, mezarlık dilek yol ayrımına ve mezarlığa girmeden ilk kavşağa "Fidanlık Sitesine gider ? Km." levhalarının asılmasını istiyorlar.

3) Bazı işyeri sahipleri ilave olarak dışarıya yeniden wc. Araç, gereçlerini , gübrelerini vb. koymak için kimisi kapalı ,kimisi camlı ilave depolar yapmışlar. Diğer işleri  sahipleri yetkililer bu durumu göz önüne alarak gelişi güzel değil, projesi belediyece tespit edilerek tek tip depo yapılmasına izin vermelerini beklemektedirler.

Fotoğraf - yazı : Gezgin öğretmen Fikri Demirtaş 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.