Av. HACI AKYOL ANMA ETKİNLİĞİ


      29 Mayıs 2022 pazar günü Yazıhan'ın eski Belediye Başkanı rahmetli Av. Hacı Akyol anısına yapılacak olan etkinliğe gidiyoruz. Sabah kahvaltısından sonra emekli öğretmenler ;Adil Aktaş ve Şaban Karakuzu ile birlikte Malatya'dan yola çıktık. 

    Mayıs ayının son günleri. Her taraf yeşilin tonlarıyla bezenmişti. Yol kenarlarında gelincikler dizilmiş, kıpkırmızı bahar bayramı elbiselerini giymişlerdi. Görsel sunum yapıyorlardı.
 Gökyüzünde bulutlar dans ediyordu. Yol kenarında görebildiğimiz kadar kayısı ağaçlarının dalları çağlalarının büyümesiyle eğilmişti.  




   Saat: 10 sularında etkinliğin yapılacağı Yazıhan Kaymakamlığının arkasındaki Belediye Sosyal tesisleri parka gittik. Yüzlerce araba Malatya'dan  Yazıhan ilçesinin mahallelerinden (köylerden) kadın, erkek, çoluk çocuk insanları taşıyıp getiriyor ve bunları, Hacı Akyol'un Belediye Başkanlıkları süresince yaptığı hatıraları ile dolu parkın - ormanın içine bırakıyordu .


    Hacı Akyol’un Dirêjan Aşiretinin üyeleri, yakınları ve akrabaları, dostları, dava arkadaşları, hukukçu meslektaşları, Yazıhan halkı anma saatine doğru iyice yoğunlaştılar. 


  Parkın içinde yapay şelale havuzlar sıcaklıkta çevresine bir serinlik veriyordu. Parkın içinde sosyal tesis kapalı mekanda güzel tasarlanmıştı. Gelen konuklar, Göğe yükselen çam ağaçlarının koyu gölgesi altına dizilmiş masalara oturuyorlardı. Bir taraftan gelenlere çay ve su ikram ediliyordu.

  
     Ziyaretçileri, parkın girişinde Av. Hacı Akyol'un eşi Kudret Akyol hanım, Hacı'nın büyük oğlu Zekeriya Akyol, Siyabend Akyol ve Hacı Akyol'un kardeşi Süleyman Akyol karşılıyordu.

      Parkın bir köşesinde Kıpkırmızı çiçeklerini yeni açmış nar ağacının altında rahmetli 
Av. Hacı Akyol anısına eşi Kudret Akyol tarafından hazırlanan  yüzlerce kitap gelenlere dağıtılıyordu. 

   Kudret hanımla ayak üstü tanıştık bize bu etkinliği yeğeni Yeter Karatepe'nin verdiğini söyledik. Ve etkinlik hakkında kısa bir bilgi aldık. Dirijan Aşiretinde Aslan Savaşçı (Şêrê Şervan) lakabıyla tanınan, Yazıhan eski belediye başkanı Hacı Akyol’u 25 Mayıs 2019 yılında hayatını kaybetmiş.

   Hacı Akyol’u memleketinde toprağına emanet edildiği zaman, mezar başında arkadaşları her sene onu ziyaret edeceği sözü vermişler. Ne yazık ki araya Koronavirüs hastalığı girdiği için, ellerinde olmayan nedenlerden dolayı sözlerini yerine getirememişler. 

Bahoz Şavata, Adil Aktaş

     Onu kaybetmelerinin üzerinden , 4 yıl geçmiş. Ama bu arada Hacı Akyol’un değerli eşi Kudret Akyol Hanımın öncülüğünde Koronavirüs tehlikesi geçince, Kudret Hanım Hacı Akyol'un dostlarına, 26 Mayıs 2022 günü anma toplantısı yapılması konusunda ve aşiretin büyüklerinin arkadaşlarının görüşlerini de alarak 29 Mayıs 2022 günü Yazıhan'da Av. Hacı Akyol Anma toplantısı yapılacağını duyurmuş.

Gelen ziyaretçilere saat 13:00da öğle yemeği verildi. Yemekten sonra ziyaretçiler ilçenin dışındaki
Yazıhan Doğuş Mahallesi mezarlığına merhum Av. Hacı Akyol'un Kabrinin başına saat 14:00' da gidildi. Ziyaretçiler mezarın başında etrafında toplantılar. Mezarlığa gelenlerin yakasında Hacı Akyol'un Av. Cübbeli vesikalık fotoğrafı asılıydı.


Mezar taşında;
"HACO"
( Hacı Akyol)
( 15.3.1942- 25.5.2019 )
HIQÛQNAS, PAREZER- SİYASET MEDAR
ŞAREDARE YAZIXAN
(1990- 2004)"

Mezarın üstünde 
"Dılıvenê dılevon bû,
Dilhebinè Mihriban bû.
Dilbeste û sawdasene
Gelû xak ûnaştıman bû      
      Dilêr
Bu mêrûxwşmer bû
Ken dıl û can bû

Türkçe çevirisi
"
Kabrinin ayak ucunda mermer levhada Türkçe Latin harfleri ile "
BİR SEVECEN SEVGİLİYDİ
İÇTEN YÜREKTEN SEVERDİ
HALKIN TOPRAĞIN ÜLKENİN
TUTKULU SEVDASIYDI
CESUR YİĞİT GÜZEL, İNSAN
ŞEN VE GÜLEN İÇTEN CANDAN "


Mezar taşının başucunda turuncu çiçekli çelenk ve Av. Hacı Akyol'un avukat cübbeli çam çerçeveli resmi konmuştu.
Çelenkte Kürtçe" em te get bira nakin" Biz seni hiç unutmayız. yazılıydı.


      Av. Hacı Akyol'un mezarı başında anma programının sunuculuğunu Araştırmacı-yazar Bahoz Şavata yaptı. "Sayın Hacı Akyol ve arkadaşları, 12 Eylül 1980 koşullarında, mücadeleci birer saygın hukukçuydular! O zaman ki emek ve çabaları, gerçekten saygınlık hak eden ve iftihar edilecek bir düzeydedir! Özellikle Hacı Ağabeyin emeği, pek çok tutuklu üzerinde vardır!"
dedi.


     Av. İbrahim Göçmen  Bahoz'un Türkçe- Kürtçe açılış konuşmasından sonra 
sırasıyla arkadaşları ve dostlarından Diyarbakır'dan gelen Avukat Hatip Özer, Mustafa Özer .
Özellikle, bölgenin can yakan bir süreç yaşadığı dönemde demokrasi ve hukuk mücadelesini anlattılar.

     Akyol'un mücadeleci, sevinci, yaşama bağlılığı, ailesine, akrabalarına, arkadaşlarına bağlılığı, içinde yaşadığı mazlum halkın Kürt, Türk , Alevi, Sünni demeden bu yoksul halkına sevgisi ve adanmışlığı ve inançları uğruna direnen insanlara tutkunluğunu anlattılar.  İbrahim Güçlü Kürtçe çok uzun bir konuşma yaptı.  Hava çok sıcak olduğundan mezar başında bulunan bazı insanlar özellikle yaşlılar sıkıntı yaşadılar. Diğer konuşmacılar konuşmalarını yapamadılar.

  Mezarlıkta basından dronla çekim yapıldı. Etkinliğin fotoğrafları çekildi. Sunucu Bahoz bey mezarlıkta bulunanları  Bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Anma etkinliği boyunca her hangi bir siyasi sologan atılmadı.  Mezarlıkta Hacı Akyol'un ailesine bir kez daha baş sağlığı dilenerek etkinlik sona erdi.


                                                  Bahoz Şavata

 
        Hacı Akyol'un anma etkinliği , Türk ve Kürt halkı tarafından ne kadar sevildiğinin bir göstergesiydi. Kürt halkının da ne kadar kadir bilir olduğu bir kez daha kanıtlandı. 


        Eğitimci, Araştırmacı- yazar Fikri Demirtaş 


                              Fotoğraf Galerisi:



                                               Kudret Aksoy, İbrahim Göçmen




    Fikri Demirtaş, Şaban Karakuzu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.