"Vefalı Malatyalılar ve Naif insanlar Yurdu" grubu gezisinin ardından...


                                  
Malatya / Doğanşehir, Polat Mah. (Köyü) Beypınar Tesisleri
 

“Yola bir düşüldü mü, ömür boyunca gidilir.” A. İlhan


     25 Haziran cumartesi günü Vefalı Malatyalılar ve Naif insanlar Yurdu  grubu ile Doğanşehir, Polat ve Sürgü' ye gezisine ben de katıldım. Gezi sabahı  hava kapalı ve biraz yağmurluydu.  Kırkikindi yağmurları diyorlar. Alan yağmurları.  Hava bazen açtı bazen kapandı. Ama yağmur gezimizi  engellemedi.

       Dergimiz
    Öncelikle pandeminin yarattığı stresi atmak, dostlukların ve birlikteliğin daha da pekişmesi açısından bu gezinin önemini vurgulamak isterim. Arabamızı Doğanşehir  çarşısında  karşılayan ve
gezimizinq Doğanşehir , Polat rehberliğini, Doğanşehirli İnşaat mühendisi. Dilaver Gür,( Hababam sınıfının yakışıklısı )emekli  öğretmen eşi Leyla hanımla birlikte yaptı.

                                                              Leyla  Gür, Dilaver Gür



                                                    Mehmet Balkış, Adil Aktaş

       Gezinin Sürgü bölümünü Doğanşehir Sürgülü öğretmen Mehmet Balkış Malatya Müzisyen Eğitimciler Sanat Derneği, Başkanı ( Mesd) yaptı.

      Yağmur altında yaptığımız yolculukta arabanın camından dışarı bakarken yol boyu boş tarlalarda 
Boyu 60 ila 200 cm. arasında değişen sığırkuyruğu otu,( Yalangı- çalba) ince tüylerle kaplı dik gövdesi, sarı renkli çiçekleri ve pastel yeşili uzun geniş yapraklarıyla kendine has görüntüsüyle hemen dikkat çekiyordu.  

Arabada yanımda oturan arkadaşlara gösterdim. " Bu çiçeği biliyormusunuz "diye sordum. Görmüşler ama yararları hk. bilgileri yoktu. Kısa bir bilgi verdim. Kendi kişisel Bologger , Facebook ta sayfamda paylaştığımı söyledim. Sığır kuyruğu  bitkisini yol boyunca gördük. İlk durağımız Polat- Beypınarı  tesisleri oldu.

Doğanşehir, Polat Mah. (Köyü) Beypınar
Fikri Demirtaş 

Doğanşehir, Polat Mah. (Köyü) Beypınar



Polat / Beypınarı


       Bizi çok şirin yemyeşil bahçesi gürül gürül akan su kaynakları , balık havuzları ile karşıladı ama asıl tesisin içine girince de büyülendik. Efendim şimdi gittiğimiz yerde erkenden bir geleceğiz diye ' u ' şeklinde masalar düzenlenmiş. Servisler hazır haldeydi.  

      Kahvaltıda yalnız değildik.
Kaymakam : Mehmet Kılıç, C. Savcısı : Fahri Cavit  İlçe Jandarma Komutanı ve eşi Oğuz Kırcaer.. Belediye Başkan Yardımcısı : Hakan Ürkmez ve eşi  bizlerle birlikte oldular. Polat Muhtarı Cemal Demirci, konuksever insanlarından biri olarak yörenin meşhur olan içli köftesi ve kınalı ekmeğini sundu. Doğa harika, yaz sıcağında çok serin olurmuş. Çalışan personel güler yüzlü. Burası ziyareti fazlasıyla hak eden bir tesis.
Kaymakam : Mehmet Kılıç , C. Savcısı Fahri Cavit, İlçe Jandarma Komutanı  Oğuz Kırcaer ve eşi, Belediye Başkan Yardımcısı : Hakan Ürkmez ve eşi  



       Polat dönüşü tepede arabadan inip fotoğraflar çektirdik. Doğanşehir içinde kısa bir gezi yaptık. 
Doğanşehirli Mühendis( Hababam sınıfının yakışıklısı) Dilaver Gür bey

Doğanşehir Surları, önünde bilgi verdi" Tarihi sur kalıntıları M.Ö.66 yılında Bizans döneminde yapılmıştır. İlçe merkezinde yer alan içine ve yakınına yapılan evler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Roma dönemine ait kalenin ayakta olan surları Doğanşehir Belediyesi tarafından onarılan surların yoğun bulunduğu sokak  ışıklandırıldı. Sokak, peyzaj çalışması ile de tarihi dokuya uygun hale getirildi" bilgisini verdi.


Roma dönemi kale Surları


Dilaver Gür, Fikri Demirtaş 


       Dilaver bey tanıtımda  "Tarihi Doğanşehir Kalesinin kalıntılarını oluşturan surların geçmişte ilçenin dört bir yanını sardığını ve ilçeye bu surların 4 kapısından girildiğini bildiren Dilaver, zamanla bu surların tahrip edildiğini kaydetti." söyledi. Gezgin olarak dikkatimizi çeken surların olduğu bir yerde sur duvarlarına lastik tamircisi tarafından bırakılmış eski araba  tekerleri görsel kirliliğe sebep olmuş Surların önünde fotoğraf çekmeye engel olmuş.

             Hükümet binasının  ve Belediyenin önünde topluca anı fotoğrafları çektirdik.

                                                    Doğanşehir  Hükümet Konağı 

Doğanşehir  Belediyesi 

      Sürgü barajının kıyısında bir tepede çay ve fotoğraf  çekim molası verdik. Gezimizin son durağı Sürgü- Takaz'da gerçekleşti. Cumartesi günü olması sebebiyle elbette çok kalabalıktı. Yağmurlu bir hava olmasına rağmen bizim gibi bir çok insan gelmişti. Sürgü -Takaz: Malatya’ya 70 kilometre Sürgü beldesi su kaynakları ve alabalık üretim tesisleriyle yaz aylarında tercih edilen bir piknik ve dinlenme yeridir.

                                             Sürgü Baraj kıyında lokanta bahçesi

        Masa başında gruptaki arkadaşlar sıra ile kendilerini tanıttılar.  Güzel sohbetler yapıldı.Kebaplar, balıklar yendi. Sınırsız çay içildi. Takaz gerçekten çok güzel bir yerdi.Müzisyen Öğretmen Mehmet Balkış ve Kültür Bakanlığından emekli Şub. Müd. Adil Aktaş'ın güzel seslerine bıraktık ve birlikte şarkılar , türküler söylendi. Gittiğimiz her yerde cep tlf'larıyla , fotoğraf makinesi ile günün anısına çekimler, öz çekimler yapıldı , videoya aldık.


Sürgü  Takaz

     Bu geziyle birlikte güzel bir gün yaşadık. Yeni arkadaşlar edindik. Güzel İlçemizin tarihini  kültürünü, sanatını, gelenek ve göreneklerini öğrendik, azda olsa turizm yerlerini gezdik.
Zamanın sınırlı olmasından ya da asıl gidiş amacımızın farklı olmasından dolayı Doğanşehir 'in her köşesine ulaşamıyoruz elbette. Bu sebeple ne kadarını görebildiysek o kadarı kardır diyoruz. Ve elbetteki hayatımızdaki en büyük önceliğin dost muhabbetinin sıcaklığında, güzel insanlarla kurulan güzel sohbetlerin bize kattıkları olduğu için, Gördüğümüz o güzellikleri paylaşacak, üzerine tatlı tatlı konuşacak dostlar olmadıkça diyorum.


Sürgü  Takaz

    Güneş batmış, ortalık kararmıştı. ... Hava yağmurluydu. Akşam karanlığı çökerken lacivert bulutlar gökyüzünde dans ediyordu. Takaz'ın o buz gibi havasını ciğerimiz doldurup. Malatya'ya doğru yola koyulduk.  Öncelikle bu geziyi düzenleyen başta Gazeteci Erol Kurhan bey ve emeği geçen , geziye katılan arkadaşları kutluyorum.


     
      Doğanşehir’de görülecek daha çok yerler vardı elbette ama günümüz ve halimiz bu kadarına yetti. Kalan yerleri de bir dahaki sefere inşallah. Bu gezi boyunca yeni insanlarla tanıştım ve çok güzel dostluklar edindim. Bu geziye vesile olan herkese teşekkür etmek istiyorum. Geriye dönüp baktığımda tatlı bir yorgunlukla birlikte hafızama kazınan onca güzel anı ve çektiğim fotoğraflar kaldı geriye. Gerçekten bundan daha güzel ve anlamlı bir gezi olamazdı... :)



Doğanşehir, Polat

           Yazımı Hz. Mevlana’nın şu güzel cümlesiyle bitirmek istiyorum.
         “Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım.” umut dolu dizeleriyle iyi günler diliyorum.

           Okuduğunuz için teşekkürler.


Doğanşehir 


        Gezi boyunca Adil Aktaş (Oppo A 74) ve benim kadrajımdan gözlerim şöyle manzaralara dokundu.

                                          Sürgü  / Takaz


Sürgü  / Takaz





                                      Doğanşehir, Polat Akpınar. Fikri Demirtaş, Güler Özgül, Saadet Alay

                                                 Dilaver Gür, Fikri Demirtaş 





Güneş Ay
⁰⁰⁰⁰
⁰                                 Aile Hekimi, Deniz Akdeniz Topçu



Saadet  Alay, Özgür Güler



                                                    Münevver  Müdüroğlu

Gazeteci Erol Kurhan ve Eşi Seher Kural


                                                   Suna Kaya





                                              Adil Aktaş, Fikri Demirtaş 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.