Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan'ın Malatya Ziyareti.

Taşhoran Kültür  Sanat Merkezi 
(Malatya Ermeni Surp Yerrortutyun / Üç Horan kilisesi )

         Gezgin öğretmen Fikri Demirtaş 

   
Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II Hazretleri, 19-20 Ekim 2022 tarihleri arasında Malatya’ya patriklik ziyaretinde bulundu. Bir dizi programlara katılmak üzere İstanbul'dan Malatya'ya gelen Patrik Maşalyan'a, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan da eşlik etti. Patrik Maşalyan'ı, İskenderun Ermeni Kilisesi din görevlisi ve Malatya-Elazığ-Sivas-Tunceli sorumlusu Peder Avedis Tabasyan, Malatya HAYDer “Malatya Hayırsever Ermeniler Kültür ve Dayanışma Derneği” Başkanı Nuran Gezdirici, Hosrof Köletavitoğlu, dernek üyeleri ve  Malatyalı Ermeniler karşıladı. 

Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde yer alan, Malatya’da halk arasında Taşhoran Kilisesi olarak bilinen, Osmanlı devleti dönemi1893 yılında yapılan ve daha sonra uzun süre atıl vaziyette kalan kilise, 29 Ağustos 2021 Pazar günü Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'ın da katıldığı ayinle açılmıştı. Kamu kaynakları ile restore edilen Ermeni kilisesi "Taşhoran Sanat kültür merkezi "olarak hizmet verecek; ancak Ermeni toplumu vaftiz, düğün, ayin gibi etkinliklerini gerçekleştirebilecek.

                                    MalatyaHAYDer Patriğin program akışı

Patrik Maşalyan 20 Ekim 2022  Perşembe günü  Ermeni Surp Yerrortutyun (Üç Horan) Kilisesi'nde Saat 09:30'da düzenlenen ayine riyaset etti.  Malatya Ermeni, Süryani Hristiyan cemaati ile bir araya geldi, vaaz verdi. Maşalyan, beraberindeki ruhaniler ve cemaat ayinden sonra Malatya Ermeni  Mezarlığı'nı ziyaret ettiler, ebediyete göçenler için dua ettiler. 

    

    Patrik beraberinde Krikor Damadyan, Peder Evidis Tabaşyan, Malatyalı Ermeniler Derneği Başkanı Nuran Gezdirici ve Hosrof Köletavitoğlu ile birlikte Vali Hulusi Şahin’i  Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, “Malatya Ermeni Cemaati adına Malatya Valisine ve Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkürlerini iletti. Ziyaretten duyduğu memnuniyetleri dile getiren Vali Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Patrik Kadasetli Sahak II’ye teşekkür etti.

    Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ziyaretin anısına Patrik Maşalyan’a Kral Tarhunza (Mutalla) Heykelini hediye ederken, Patrik Maşalyan da Başkan Gürkan’a ‘Osmanlı Saray Kuyumcuları’ isimli bir kitap hediye etti.

Patrik Maşalyan ve beraberindeki heyet, Battalgazi ilçesi Çamurlu mahallesinde yeni restore edilen ve Büyükşehir belediyesince de çevre düzenlenmesi yapılan Krikor Lusavoriç Vank,ı (manastır) da ziyaret ettiler. 

    Maşalyan, Malatya Ermeni ve Süryani Hristiyan cemaati ile Malatya Sümer parkı Sanat sokağında bulunan  Çamlıca restoranda akşam  yemekte bir araya geldiler, cemaatle yemekten sonra sohbet ettiler. Patrik, cemaatin sorunlarını dinledi. MalatyaHayder Başkanı Nuran Gezdirici derneğin faaliyetleri hakkında kısa bir sunum yaptı. “Arşak Alboyacıyan’ın yazdığı Malatya Ermenileri kitabı, Malatya Ermenileri Derneği’nin (Malatya HayDer) desteğiyle, Aras Yayıncılık tarafından yayımlandığını ifade etti." Malatyalı Ermenilerin derneğe üye olmalarını istedi. Patrik duyduğu memnuniyeti dile getirerek kültürel zenginlikleri tanıtma konusunda çalışmalarını sürdüren dernek başkanını yönetimini ve üyelerini takdir etti.

   Sivas ziyareti:  Patrik Maşalyan 21 Ekim'de karayolu ile Sivas'a geçerek ziyaretlerine orada devam edecek.


Fotoğraf- yazı: Fikri Demirtaş
Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’den Vali Hulusi Şahin’e Ziyaret  
 ( Valilik bülten alıntı)

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’den 
Malatya Büyükşehir Belediye  Başkanı  Selahattin Gürkan'ı Ziyaret
( Belediye bülten alıntı)




Malatya Vuslat tv. Necdet Akboğa Patrikle röportajı













Malatya Ermeni Mezarlığı

Battalgazi  Çamurlu mah.Vank ( Manastır)





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.