BAYRAKTEPE Hendek - SAKARYA

Bayraktepe 
Bayraktepeden - Hendek 

Hendek, çok küçük bir bölümü Karadeniz Bölgesi, daha büyük bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalan, İdari olarak Sakarya iline bağlı bir ilçedir. 1907 yılında belediye olan Hendek, 1926 yılında Kocaeli iline bağlı bir ilçe olarak yapılanmış, 1954 yılında merkezi Adapazarı olmak üzere oluşturulan Sakarya iline dahil edilmiştir. 
BAYRAKTEPE 
Sakarya, Hendek ilçesinde
Bayraktepe, 360m yükseklikte yer almaktadır. Bayraktepe denilmesinin nedeni bayraklarla donatılmış bir tepe olmasıdır.

Çamdağı’nın eteklerinde yer almasından ve yüksek bir rakımda bulunmasından dolayı da Hendek İlçesini ayaklarınızın altında görürcesine seyir zevki vermektedir.

Bütün bunların yanı tarihi eserlerin sergilendiği Kültür Müzesi, Şeyh İzzettin İsmail Efendi Beratı’nın bulunduğu Osmanlı anıtı ve eski F-10 savaş uçağı yine bu alanda yer almaktadır.
F 4 Savaş uçağı 
       
" Türk Hava Kuvvetleri 1926- 1926 yılları arasında " 300 adet uçak" kampanyası başlattı. Ancak 146 uçak toplanbildi. Hendek halkı ve odönem Belediye Başkanı büyük bir özveri göstererek bu kampanyaya iki adet tayyare ile katıldı. Bu tayyarelere " HENDEK " ve " HENDEK 2 " isimleri verildi.

Hendek Belediyesi bu evraklardan yola çıkarak Türk Hava yolları'na ve Türk Hava Kuvvetleri'ne başvuruda bulundu. Yapılan girişimler sonucu THY'na yeni alınan uçaklardan birine "HENDEK" adı verildi.

Ayrıca Türk Hava Kuvvetlari komutanlığıda bir adet F4 savaş uçağını Hendek Bayraktepe'de sergilenmek üzere Hendek Belediyesine hediye etti.


Geçmişten günümüze kadar gelmiş geçmiş 16 Türk devletinin rölyef ve kitabeleri de yine burada yer almaktadır.
Bayraktepe’nin bulunduğu alan içerisinde Hendek Şehitliği de yer almaktadır.
Bayraktepe Müzesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.