Malatya, Yeşilyurt - Dilek Mahallesi Engüzekliler Cem ve Kültür Evinde Abdal Musa Birlik Lokması yapıldı.

     Malatya Yeşilyurt - Dilek mahallesinde Engüzek Cem evinde Abdal Musa Birlik lokması 19 Kasım 2023 pazar günü yapıldı. Ağılbaşı ( Engüzek) köylüleri, Çevre mahallelerden, siyasi parti, bürokratlardan ve STK' ve çok sayıda Kızılbaş- Alevi canların katılımıyla yapıldı.

    Engüzelikler Üryan Hızır Ocağının talipleridir. Üryan Hızır Ocağı Aşkale Hacı Hamza Köyündedir. Ağılbaşı köylülerinden bazı aileler Malatya Dilek Gölpınarar'a 1961 yılında 5 ev gelir. Çerkezoğullarından İsmail , Hacı , Cuma Akıncı, Dursun Gültekin,  Millolardan  Ali Öztürk ( Kerimli) şimdi Dilek'te yaklaşık 150-200 hane Ağılbaşı'lı ( Engüzek) vardır.



Elazığ - Baskil Şeyh Hasan köyü Şeyh Ahmet Dede Ocağından Ali Kapısı Cemevi Dedesi Muhsin Topal cengiz , Kamber Dedenin oğlu Teslim Abdal ocağına bağlı Süleyman Dönmez dede ile birlikte cemi yürüttüler. Ayin-i Cem de , Pir Muhsin Topalcengiz dede Abdal Musa birlik cemi hakkında açıklamalar yaptı. Türkçe dualar etti. "CEM ayinlerinin açılışı, kapanışı ve yürütülmesi sürecinde dedenin yaptığı dualara gülbenk denir. Yerine göre uzun ya da kısa olan gülbenge dede "Bism-i Şah Allah Allah" diye başlar. Katılan canlar da amin yerine "Allah,Allah" diye karşılık verir. Gülbenk (Cem açış içindir).

"Bism-i Şah, Allah Allah....Akşamlarınız hayır ola, hayırlar vasıl ola, şerler def ola, münkirler mat ola, münafıklar bertaraf ola, cemi cümlemizi namerde muhtaç etmeye, neydim ne oldum dedirtmeye, gökten hayırlı rahmet, yerden hayırlı bereket, evliyalardan himmet, Hz. Peygamber`den şefaat eyleye. Hak Erenler, Rum Erenler, Horosan Pirleri, Gaip Erenleri, Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli, Balım Sultan, Abdal Musa Sultan, Kaygusuz Sultan, Veli Baba Sultan ve cümle sultanlar daim, kaim eyleyip keremlerimize berdevam eyleye...Dil bizden, nefes On İki İmam, Şah Abdal Musa`dan ola...akşamlar hayrola... Gerçekler demine hu diyelim hu..."

    Alevi canlar dua esnasında sağ elini sol göğsünün üstüne koyarak baş öne eğilip işaret parmakları öpülüp, saygı sevgi ve aşk ile niyaz ediyorlardı. Bağlama eşliğinde Zakirler ;Ali Doğan ve Zafer Takmaz tarafından , Hz. Muhammed, Ali Ehlibeyt ,12 İmamlar ve Kerbela katliamı üzerine deyişler, mersiyeler, dualar okundu. Bu okunan eserler genellikle Fuzuli`nin, Şah Hatayi`nin , Pir Sultan Abdal, Yunus Emre ve diğer Alevi-Bektaşı ozanlarındır.




      Cemde bulunan kadın ve erkek  semah dönen canlar duygunun, sevginin, aşkın dorukta olduğu bir trans halinde adeta kendilerinden geçercesine büyük bir aşkla, şevkle huşu içinde uçarcasına semah döndüler. Cemde 12 hizmet adı verilen hizmetler yerine getirildi.

     
                                        Aşcılar

     Önceden canlar tarafından adak olarak tığlanan kurbanlar aşçılar
  Haydar Aydın( Baş aşçı), Cumali Gürbüz, Hacı Öztürk lokmayı ( Etli bulgur pilav) Cem Evinin ocağında kazanlar da pişirdiler. Ocak Alevi inanç sisteminde kutsallık ifade eder. Ocak’ta pişen lokma rıza lokmasıdır, sofra ise Hakk sofrasıdır. 

Canlardan rızalık alan dede Lokma duasını yaptıktan sonra Cem evinin salonunda masalarda kadın, erkek çoluk çocuk birlikte oturan canlara lokmalar dağıtıldı. Canlar lokmalarını ibadet aşkıyla yerken muhabbetler ilerliyor, yeni dostluklar başlıyor; aşk ve coşku aynı minval üzere devam ediyor.


                                              Engüzek  Cem Evi Dernek Başkanı Zeynel Doğan


Lokma esnasında Dilek Engüzek  Cem Evi Dernek Başkanı Ceme katılan canlara " hoş geldiniz sefa getirdiniz. Bu yağmurlu günde evlerinden, köylerinden gelen canlar derneğimize yaptığınız maddi ve manevi bağışlar ve ibadetiniz Hakk katında kabul ola . Emeği geçen tüm canlara teşekkür ederim "dedi.

İnanmadan konuşan, protokol gereği konuşan, reklam için sahneye çıkan, boy gösteren bir tek kişi yok. Her şey Abdal Musa`ya layık, ona özgü ...Soğuk, zoraki, baştan savma resmi tören konuşmalarının yokluğu bir eksiklik oluşturmuyor. Keşke protokol olarak gelen siyasi parti ve makam mensupları da anons edilmese diyorum. 

                   Fikri Demirtaş, Ağılbaşı Eski belediye başkanı Süleyman Yıldırım , Emekli öğretmen İsmail Yıldırım,  
                       Malatya İl Kültür Turizim Müd. Antropolog - Araştırmacı yazar Hüseyin Şahin, 
                        Emekli Nüfus Müdürü - Araştırmacı - YazarHalil Yazgan

Engüzek Cem Evi'nde yapılan muhabbetle gönüller birlendi. Lokmalar yendikten sonra Hilanlı dede Süleyman Dönmez dede Türkçe lokma duası yaptı "......Verilen lokmalar hak, birliğimiz, dirliğimiz daim olsun..." dedi...



Cem'e dört bir yanından gelen Alevi-Bektaşiler doyum sayarak kendi kültürleri içinde, inançları doğrultusunda yaşadılar...

Geleneği / Yolu / Erkanı / Değerleri Yaşatanlara Aşk Olsun...

Abdal Musa / Birlik cemi

Antalya Elmalı Abdal Musa Türbesi

   Abdal Musa / Birlik cemi yılda bir kez kış başlangıcında yani ekim-kasım ayı içerisinde yapılır ve yıllık cem ritüellerine bu cem ile başlanmış olunur. Abdal Musa/Birlik cemi için köyün ileri gelenleri toplanır ve zamanını belirler. (Önceleri perşembeyi cumaya bağlayan gece yapılan Abdal Musa/Birlik cemi bugün herkesin katılabileceği bir gün belirlenerek yapılmaktadır.)

Bundan sonra bazı kişiler cem öncesi hazırlık yapmak üzere görevlendirilir, bu kişiler cem öncesi gerekli hazırlıkları yaparlar. Bunlar; cem zamanının topluma iletilmesi, gerekli paranın toplanması, kurban ve lokma hazırlıklarının yapılması olarak özetlene bilinir. Bu ibadete katılmak bir alevi için büyük önem taşıdığı için herkes maddi manevi var gücüyle katkıda bulunur.

Köylerde birlik kurbanı kesilmeden görgü yapılmaz. Önce birlik kurbanı kesilir, birlik cemi yapılır. Köyün içinde varsa küs olanlar varsa küsler barışır, anlaşır, rızalık alırlar. Abdal Musa lokması yapıldığı zaman köyde her yönden bolluk olacağına, dileklerin kabul olacağına, bir felaket olmayacağına inanılır. 

Abdal Musa Cemi’nin bir diğer adı olan, Birlik Cemi onun toplumda birlik ve beraberliği sağlama işlevini de açıkça göstermektedir. Birlik Cem'i ibadetin sosyal işlevi bulunmaktadır. Sadece ibadet yapılmış olmakla kalmayıp, toplumun içinde var olan büyük- küçük sorunlar da bu sırada çözümlenmektedir. Bu durum o toplumun sağlıklı içyapısını koruma ve sürdürebilmesinde önemli rol oynamaktadır. "Abdal Musa/Birlik cemi esas itibariyle görgü cemine hazırlıktır.

Fotoğraf Galerisi:





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.