MALATYA ERENLER CEMEVİ ABDAL MUSA LOKMASI

Aydın Gültekin( Dede)

Erenler Cemevi'nin düzenlediği Abdal Musa Lokması ve Cemi, 17 Aralık 2023 Pazar günü saat 13:00'te Erenler Cemevi Paşaköşü Mah. Göksu sk Kale apt Battalgazi/Malatya adresinde gerçekleşti.  Abdal Musa lokmasına katılan kadın ve erkek canlar, sokak ortasındaki masalarda oturdular. Siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve mahalle sakinleri de etkinliğe yoğun katılım gösterdi.


Cemevinin içinde mistik ve otantik tarihi eşyaların sergilendeği müze dikkat çekiciydi. Zengin bir kütüphanesinin varlığıda göze çarpıyordu.

Şeyh Ahmet Dede Ocağından Teslim Abdal kolundan Erenler Cemevi Başkanı ve Postnişin Aydın Gültekin (Dede ), Abdal Musa Birlik Lokması ve Cemi'ne gelen konuklara Erenler Cemevi'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Din Hizmetleri olarak cem ibadet ( her perşembe yapılmaktadır ), Cenaze erken Hizmetleri, Mevlit ve Kırk yemekleri, İnanç önderliği, On iki hizmet erkanı, Zakirlik Kursu, Semah ve Saz kursu, Dini sohbet ve toplantılar. Sosyal Hizmetler olarak; Yemekli toplantılar, Dernek ve özel gün toplantıları, Semah, panel, konferans ,Müzik Dinletileri, Kutsal Mekanlara Gezi - Ziyaret, Kına, nişan , dini Nikah gibi etkinliklerin çalışmaların yapıldığını söyledi...


 Aydın Gültekin Dede yıl içinde  Alevilerce yapılan  ibadetler hakkında  verdiği bilgiler  "Aleviler geleneksel olarak alevi Bektaşi Kızılbaş İslam inancında 13-14-15 şubatta Hz. Hızır'ın cemini ve lokması, 21 matta  Hz. Ali'nin doğum günü münasebetiyle  baharın gelmesiyle birlikte nevruz cemi ve lokması,  5 -6 mayısta Hıdırellez lokması ve Cemi, Temmuz ayında Kadir-i Hum bayramı, Ekim ayında Hz. Hüseyin'in şahadetinin devriye senesi münasebetiyle yassı matemi ve orucu tutulur ve şu anda bir araya geldiğimiz bugünlerde de kış aylarında Abdal Musa birlik lokması ve cemi yapmaktayız. "dedi .Abdal Musa Birlik lokmasının, yapılan Cem'in birlik ve beraberliğin pekişmesine vesile olmasını dileyerek insan hayatında toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.


Aydın Gültekin (Dede )  okuduğu  dua ;

"Cemevi adına tüm canları aşkı muhabbetle selamlayarak

Bismişah Allah Allah erenler... 

Vakitler hayrola, Hayırlar fet ola, Şerler yok ola, Hak Muhammet Ali yar ve yardımcımız ola, Dil bizden ola, Nefes Pirimiz Üstadımız Hünkar Hacı Bektaşi Veliden ola, Destur şahı Merdan Ali'den ola, Şefaat Hz. Muhammet Mustafa'dan ola, Kabulü makbulde yüce haktan ola, Gerçek erenlerin demine dervanına hü, Mümine ya hak ya Muhammet ya Ali
Tüm canların gül cemallerinin niyazı ile"


Abdal Musa Lokması etkinliğinde yapılan dua ve konuşmalarda, toplumsal dayanışmanın ve birlik beraberliğin önemi vurgulandı. İstanbul'dan gelen Alevi din alimi Sadık Gökgöz, Hz. Fatma ana ve Gazze katliamı üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.


Etkinlikte zakirler: Volkan Yurttaş Yazıhan, Abuseyid Doğan Hekimhan Sazlı
Hamza Doğan Akçadağ Doğantepe tarafından Hz. Muhammed, Ali, Ehlibeyt, 12 İmamlar ve Kerbela katliamı üzerine deyişler, mersiyeler ve dualar okundu. Ayrıca, bir gün önce tığlanan koçlar Cemevi'nin bahçesinde kurulan kazanlarda (etli bulgur pilavı) aşçı Aygül Figan ve yardımcı kadın erkek canlar tarafından pişirilen lokmalar. dedenin lokma duasından sonra canlara dağıtıldı.
Lokma dağıtılmadan önce Aşçı yapılan lokmadan bir tabak getirip masa üzerine bıraktı. Aydın dede lokma duasını yaptı;

"Canlar bir aşkla bir Allah Allah diyelim
Bismişah Allah Allah, Hakla ilahe illallah
Muhammeden Resulullah Ali'dir veliyullah
Mürşüdü kamilullah
Elhamdülillah, Elhamdülillah, Elhamdülillah
Lokmayı celülillah, Bereketi halilullah
Şefahat eyle ya Resulallah
Lokmayı celil ola, Bereketi Halil ola, Yiyene helal ola, yedirene delil ola
Cenabı hak emek zaylığı vermeye
Hak Muhammed Ali diyen canlar incimeye
Bir lokmamız bin bir kazamıza belamıza karşı gele
Dertlerimize derman ola, Yaralarımıza merhem ola
Hastalıklarımıza şifa ola, Borçlarımıza eda ola
Hakkın darında divanında
Kuranın erkanında ehlibeytin yolunda
Bizleri ayırmaya, Dirliğimizi birliğimizi beraberliğimizi daim eğleye
Habibi hüda, Server-i Enbiya


Muhammet Mustafa Şah Aliyel Mürtaza, Hasan ül müçteba, Hüseyni deşti Kerbela'nın yüzün suyu hürmetine yapmış olduğumuz Abdal Musa lokması yüzün suyu hürmetine dualarımızı kabul eyle günahlarımızı affeyle geçmişlerimizi rahmet eyle birliğimizi beraberliğimizi daim eyle her iki cihanda yüzümüzü ak eyle gönlümüzü pak eyle hakkın darında divanında utandırma ülkemize ve tüm dünya insanlığını sevgi barış kardeşlik ve hoş görüden ayırmaya gerçek erenleri  demine dervanı hüü mümine ya hak ya Muhammet ya Ali
" Erenler Cemevi adına sevgiler saygılar  diyerek duayı bitirdi. 


Aydın Gültekin ( dede )'nin yaptığı lokma duası sırasında canlar, geleneksel alevi ritüeliyle dua etti. Yemeğe başlarken sofrada oturan canlar  "her iki elin baş parmaklarını sofra üzerine diğer parmaklarını sofra altına konacak şekilde  kor. Ayakta olan canlar ise Sağ ellerini sol göğsünün üzerinde sol elleri yanlarında  bırakır. Dua bittikten sonra sağ elin baş parmağı ile işaret parmağı birleştirilerek  öpülür ve başa konur." ve etkinlik sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü temennisiyle son buldu.

Fotoğraf Galerisi:

2024 yılı Erenler Cemevi Takvimi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.