Şehit Hamit Fendoğlu'nun Aile Mezarlığı:

                   Şehit Hamit Fendoğlu Anıt  aile Mezarlığı

Bir Anı ve Acı Dolu Hatıra

Şehit Hamit Fendoğlu'nun aile mezarlığı, tarih ve acı dolu bir geçmişin izlerini taşıyan önemli bir anıttır. Bu mezarlık, Fendoğlu ailesinin nesiller boyu süren yaşam öyküsünü ve Türkiye'nin geçmişindeki önemli dönemleri yansıtan bir hikayeyi barındırır. Her bir mezar taşı, bir zamanlar yaşamış insanların hayatlarını, mücadelelerini ve fedakarlıklarını anlatır. Şehit Hamit Fendoğlu'nun aile mezarlığı, sadece bir mezarlık değil, aynı zamanda bir toplumun ve ülkenin tarihine dokunan anlamlı bir yapıdır.

Hamit Fendoğlu, "Hamido" lakabıyla bilinen Adalet Partisinden Malatya milletvekili. (1965-1969) 11 Aralık 1977 yerel seçimlerinde AP, MSP ve MHP’nin desteğiyle bağımsız olarak seçildi. Hamido, öldürüldüğü tarihe kadar Malatya'ya yaklaşık 4 ay hizmet etmiş; ama bu kısa sürede dahi farkını ortaya koymuştu.

                                         Hamit Fendoğlu

Ankara-Emek PTT’sinden Hamit Fendoğlu adına bir koli, Malatya Belediyesine gönderilir. Koli, Kasım Önadım adıyla gönderilmiştir. Kasım Önadım, Hamit Fendoğlu’nun çok sevdiği bir arkadaşı, dostudur.
Hamit Fendoğlu, 17 Nisan 1978 tarihinde, evine götürdüğü bomba düzenekli koliyi açarken evinde patlaması sonucu, Hamit Fendoğlu (Yaş, 57) ile birlikte genç gelini Hanife (Yaş, 25), torunları Bozkurt (Yaş, 3) ve Mehmet Kürşat Fendoğlu (Yaş, 1) karanlık bir saldırı sonucu yaşamlarını yitirir. Bulgurlu köyünde kendi kayısı bahçelerinin içine defnedilir. Bu cinayetlerin hemen arkasından tarihe 'Malatya Olayları' olarak geçen elim hadiseler baş göstermişti.



                            Gezgin öğretmen     Fikri Demirtaş 

Hamit Fendoğlu'nun ailesi, onun anısını yaşatmak ve onurlandırmak için özenle bir mezarlık inşa etti. Mezar anıtı ve mezarların açık kahverengi kesme taşları, Gaziantep'ten getirildi. Projesi, bir Malatyalı mühendis tarafından yapıldı ve yapı, Malatya İstasyon Camii'ni de yapan bir Maraşlı taş ustası tarafından 1979 yılında tamamlandı.


Sessiz uyuyan anıt mezarlığın başında Türk bayrağı göğün bulutlu maviliğinde dalgalanıyordu.
Mezarlıktaki güller, kayısı ağaçları sessizce ağlıyordu sanki...

. Mezarlığın çevresi, düzgün örgü duvarlarla çevrili ve yüksekliği yaklaşık dört metredir. Yapı, Gaziantep havara taşı ve kireç taşından yapılmıştır. Giriş kapısının üstünde, kabartma harflerle "İslam Medarıiftiharı Şehit Hacı Hamit Fendoğlu ve Torunları" yazısı bulunmaktadır. Diğer kapıda " Allah, Muhammed "yazılı.



Mezarlık içi ise, güzel çiçekler ve gül demetleriyle süslenmiştir. Bu mezarlık, köy halkının ve çevre sakinlerinin ilgisini çekmektedir. Hamit Fendoğlu'nun mezarının yanında, sevgili torunları, fedakar gelini ve 2020 yılında 95 yaşında ölen sevgili eşi Mukaddes Fendoğlu naaşları huzur içinde yatmaktadır.



Ancak, bu huzurlu görüntünün ardında derin bir acı ve hüzün yatmaktadır. Hamit Fendoğlu'nun mezarı, geçmişin karanlık yüzüne bir hatıra olarak işaret ederken, aynı zamanda yaşamın kıymetini ve insanın geçiciliğini hatırlatmaktadır. Şehit Hamit Fendoğlu, Malatya'nın Beydağları'nın sakin eteklerinde, doğanın kucağında bulunan Bulgurlu köyünde, vatan sevgisini en yüce değerlerle Türk bayrağının gölgesinde yaşatıyor. Anıt aile mezarı, köyün mistik havasını sarıp sarmalayan doğal güzellikler arasında yükseliyor, gökyüzünün kucakladığı bir manzara içinde huzur buluyor.


Fotoğraf yazı: Fikri Demirtaş , 9 Şubat 2024 / Malatya 

Fotoğraf Galerisi:
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

AĞ TOPRAK ; BİR HEKİMHAN ÖYKÜSÜ

Malatya Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesinde Dört Yüzyılık Ceviz Ağacı.