Malatya'da Büyük Buluşma: Türk Dünyası ve Sivil Toplum Bir Araya Geldi

STK'lar, toplumun her kesiminden bireylerin gönüllü olarak bir araya gelerek oluşturduğu, kar amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan kuruluşlardır. Toplumsal sorunlara çözüm bulma, haklara savunma, sosyal hizmetler sunma gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterirler.

Malatya, 28-30 Temmuz 2024 tarihlerinde önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. STK ( Sivil Toplum Kuruluşu) Malatya Gençlik ve Eğitim Derneği (GEDER) Başkanı Ahmet Bayduz’un ev sahipliğinde , İç işleri Bakanlığı desteğiyle   32 il ve 7 ülkeden katılımcıların yer aldığı "Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesi Sivil Toplum Buluşması" ile "Birinci Türk Dünyası Teşkilatları Buluşması" gerçekleştirildi.

1. Gün: 28 Temmuz 2024
Etkinliklerin ilk günü, Türk Dünyası Teşkilatları ile 32 ilden katılan sivil toplum temsilcilerinin Malatya Park AVM önünde saat 18:00’de bir araya gelmesiyle başladı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, saat 20:00-21:00 arasında konuklara özel bir gösteri sundu.

2. Gün: 29 Temmuz 2024

Etkinliğin ikinci günü, Mövenpick Otel’de düzenlenen kahvaltı ve istişare toplantısı ile devam etti. Toplantıya katılan İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, STK'ların önemi ve işbirliği konularında konuşma yaptı. Konuk dernek başkanlarından söz alanlarda  konuştular.

Ardından10:15 -11:00 saatlerinde Malatya Valiliği ziyaret edildi. Vali Seddar Yavuz, konuk  STK'ların başkanları sırasıyla  söz alarak  kendilerini ve derneklerini tanıttılar.

  Malatya Valisi Seddar YAVUZ

Vali bey,  yerel yönetimlerin ve STK'ların işbirliğinin önemini vurgulayan bir konuşma yaparak, konuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ziyaretlerin devamında saat 11:30– 12:30'da  Malatya Ticaret Borsası’na gidildi.

 Başkan Ramazan Keskin, 6 Şubat depremi sonrası ticari hayat ve kayısı üretimi hakkında bilgiler verdi. Misafirlere yaş ve kuru kayısı ikram edildi.

İnönü Üniversitesi'ne saat 13:00 – 14:00 yapılan ziyarette, Rektör Ahmet Kızılay üniversitenin projeleri ve akademik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Günün ilerleyen saatlerinde, 16:00 – 17:30 da  Bostanbaşı'ndaki Rönesans-1 Konteyner Kent ziyaret edildi. Afet sonrası yerleşim alanları ve burada yaşayan halkın durumu incelendi. Çocuklara oyuncak dağıtıldı.

Sonrasında, 17:45 – 19:45 saatlerinde  Sanat Sokağı’nda Radyo Programı (Sinan Cavlak) gerçekleştirildi.

 Akşam saatlerinde 20:00 -21:00 de ise yerel sanatçılarla "Malatya Türküleri Buluşması" yapıldı.

 Etkinlik, Yeşilyurt / Yakınca'da Hasan Erkuş Platosu'nda düzenlenen çiğköfte programı ile sona erdi.

3. Gün: 30 Temmuz 2024

 Etkinlik sunucusu Mustafa Özuymaz

Etkinliğin son günü, 10:00 – 15:30 saatlerinde Malatya Park AVM'de düzenlenen Sivil Toplum Fuarı ile başladı. Fuarda mehteran ve halk oyunları gösterileri yapıldı. Açılış konuşmaları, Vali Yardımcısı Talat Tabur, Dernek Başkanı Ahmet Bayduz, İçişleri Bakanı müşaviri Hatice Atan ve Azerbaycan Dernek Başkanı Şahin Aliyev tarafından yapıldı. Dernek başkanları, fuar alanındaki stantları gezerek katılımcılarla sohbet etti.

Günün kapanışında, saat: 16:00'da  MABESEM Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen sahne programında halk oyunları, sinevizyon gösterimi, açılış konuşmaları, hediye ve plaket takdimi yapıldı.

Etkinliğe, Türk Dünyası Teşkilatları ve 32 ilden katılan sivil toplum kuruluşları başkanları ve temsilcileri katıldı. Öne çıkan isimler arasında Özbekistan'dan Azizbek Omonov, Azerbaycan'dan Şahin Aliyev, Kırım Tatar'dan Mustafa Sarıkamış, Kerkük'ten Dr. Şemsettin Kuzeçi ve KKTC'den Rüşat Aydoğan, Iğdırdan  eğitimci, araştırmacı yazar , Iğdır Azerbaycan evi  Başkanı, Azerbaycan  üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı  Azerbaycan  Cumhur Başkanı tarafından madalya ile taltif edilen Ziya Zakir Acar bulunmaktaydı. 

Etkinliğe Katılan Dernekler 

Rize  Ebruli Yaşam Derneği Hülya Cerrahoğlu, Gümüşhane Turizm ve Girişimci Kadınlar Derneği Ayşegül Öznur Parlak, Trabzon Kadın Gelişimi ve İletişim Derneği Fatma Karahasan, Giresun Kuzey Yıldız derneği Ali Yılmaz, Ordu Sahrada Açan Güller Derneği Nurten Kelebekli, Gaziantep  Uluslar arası Kalkınma Toplum Ve Düşünce Derneği Sabiha Doğan, Samsun Elveren insanlar derneği Yeşim Gürsoy, Bitlis Nenehatunlar Derneği Diba Zeydan, Siirt Sosyal girişimci Kadınlar Derneği Nurten temiz, Sivas Şehirli Kadınlar Derneği Ayşegül Çoşkun, Kahramanmaraş Genç Ufuklar derneği Ali Şenel, Adıyaman Fotoğraf Yolcuları Derneği İbrahim Halil ekin,  Mardin Şura eğitim ve kültür derneği Uğur Kocabay, Şırnak Birca Belek Kültür Sanat ve Kalkınma derneği Bişeng atan, Amasya Rotasızlar Dağcılık Arama  kurtarma Derneği Osman Çelebi, Bingöl Nihavend Kültür  Sanat Derneği Emrecan Turar, Şanlıurfa Ulak arama Kurtarma Derneği Muhammed Güzel, Zonguldak Ereğli İtfaiyecileri Doğa sporları Arama ve Kurtarma Derneği Burak Demirören, Diyarbakır İyi İnsan Temiz Toplum ( İyilik Hareketi ) Derneği Hasan Hüsnü almas, Hakkari Bilim Sanat  Edebiyat Derneği Ayşegül Ayyıldız , Elazığ Kırmızı Montlular Kadın Ve Gençlik derneği Erhan Eğit, Erzincan selamet Derneği Acar Ferhat Kılıçlı, Kastamonu Akademi Kültür ve Eğitim Derneği Suzan Avanoğlu, Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme derneği Ziya Zakir Acar,
Malatya Himayeye Muhtaç Çocuklar, Yaşlılar Ve Kadınları Koruma Sosyal Yardım Ve Dayanışma Derneği 
 Genel Başkanı Ayşe Ece Budan.
 Tunceli, Kars, Muş, Artvin, Van, Tokat, Sinop ve Kilis gibi illerden STK temsilcileri ve Malatya İl Emniyet Müdürlüğü - ⁠Malatya Emniyet Müdürlüğü BÖF  bilgilendirme standı açarak  etkinlikte yer aldı.

Fotoğraf Galerisi:

Malatya Gençlik ve Eğitim Derneği Başkanı Ahmet Bayduz

 Iğdır standı : Muhtar Nejdet ?, Ziya Zakir Acar, Şahin Aliyef. Fikri Demirtaş

Iğdır Standı: Muhtar Nejdetİçişleri Bakanlık müşaviri Hatice Atan. Vali Yardımcısı Talat Tabur, 
, Ziya Zakir Acar , Gençlik ve Eğitim derneği Başkanı Ahmet Bayduz



Malatya Himayeye Muhtaç Çocuklar, Yaşlılar Ve Kadınları Koruma Sosyal Yardım Ve Dayanışma Derneği standı
 
Foyoğraf: Gençlik ve Eğitim Derneği Başkanı Ahmet Bayduz, Güzin Koçak, Ece Budan, İçişleri Bakanlık müşaviri Hatice Atan. Vali Yardımcısı Talat Tabur, 

Hakkari Bilim Sanat Edebiyat Derneği Standı 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hekimhan - Basak Köyünde Kış Yarısı Geleneği Kuşaklar Boyu Yaşatılıyor.

Malatya'nın Ermeni Terzilerin Unutulmaz Anıları

HEKİMHAN- ULUGÜNEY İSTASYONU VAGON OKUL